Die targets waren op verschillende manieren te behalen en elke collega had daar een eigen strategie voor. De ene was de lompe botterik, de ander was een pleaser en nog iemand anders was de machtsvertoner. Een overeenkomst tussen deze voorbeeld-rollen, is dat ze allemaal een positie innemen die niet in evenwicht is met de rol van de ander. Dat is lekker makkelijk als jij de ‘sterkste’ bent, maar door omstandigheden kunnen de rollen ineens omdraaien en dan ben jij het haasje.
Als je eerlijk naar je eigen gedrag kijkt, dit geldt dus voor elke functie die je uitoefent (thuis en op je werk), is het wel zo fair dat je beseft dat de kans groot is dat er sprake is van een scheve verhouding. De leidinggevende heeft nou eenmaal een andere hiërarchische positie dan de persoon bij de receptie. En de directieassistent is weer anders gepositioneert dan de manager. Ook het aantal jaren dienstverband speelt mee. En of je in een uitvoerende of ondersteunende functie werkt. Kortom, er is geen functie gelijk. En als dat wel het geval is (bijvoorbeeld binnen een MT), dan nog wordt het spel van de ‘sterkste’ vaak gespeeld.
Je kunt je hier natuurlijk prima bij neerleggen. Dat ‘werkt’ namelijk al jaren zo. Ik ben er zelf van overtuigd dat je verder komt op het moment dat je erkent dat jouw positie anders is dan die van de ander. Dat begint bij het realiseren en erkennen dat je een ander belang hebt. En dat je dat uitspreekt. Vervolgens kan je vragen naar hetgeen de ander voor ogen heeft en wat de belangen zijn voor die persoon of positie (zo hoor je misschien nog eens iets wat je anders over het hoofd had gezien). En dat maakt dat je ook rekening kan houden met de wensen van de ander. Je mag dan nog altijd besluiten dat je hetgeen gaat doen wat jij hebt voorgesteld. Maar dan heb je de ander gehoord en het allerbelangrijkste daarvan: die persoon vóelt zich gehoord, serieus genomen en gewaardeerd.
Mijn streven is altijd geweest om een deal te sluiten waarover iedereen een goed gevoel heeft. Op deze manier ben je in staat om voor de organisatie een juiste afweging te maken. En dat komt het resultaat weer ten goede!