Van veel dingen weten we precies wanneer de tijd er rijp voor is. Bladblazen bijvoorbeeld, de herfst kan zich niet duidelijker laten gelden. Of naar de accountant gaan, want je wilt de Belastingdienst toch echt ‘voor’ zijn. Ok, vooruit, nog één voorbeeld: onderhoud plegen. Een gemiddelde onderhoudsbeurt staat soms al een jaar van tevoren in de agenda. Kortom, we proberen zo veel mogelijk ‘problemen’ te voorkomen door er maatregelen tegen te treffen.
Een andere overeenkomst tussen bovengenoemde werkzaamheden is dat ze goed in te plannen zijn. Hoe anders gaat dat als er zich iets onverwachts voordoet. Het nemen van ontslag door een dierbaar personeelslid, een klacht van een belangrijke klant of uitval van een collega door een burn-out. Dit soort tegenslagen ziet men doorgaans niet aankomen en zijn vaak eerder zorg dan opluchting. Zonder alle ondernemingen over één kam te willen scheren, verwonder ik me vaak over hoe weinig men doet om de onverwachtse problemen te voorkomen.
Zelf heb ik in loondienst bij diverse grote en kleine werkgevers een flink aantal collega’s zien vertrekken of uitvallen. Veelal was ‘onvrede’ over de huidige (werk)situatie daarvoor de reden. In sommige gevallen leidt die onvrede tot overspanning of een burn-out. Lastig is dat je niet weet hoe lang het herstel duurt en dat het niet zo zichtbaar is als een gebroken been. Het is echter wel degelijk iets om rekening mee te houden, zowel voor jezelf als voor je medewerkers. Jaarlijks meldt 14% van de werknemers zich met een burn-out bij huis- of bedrijfsarts. Bij ondernemers ligt dit percentage nog 13% hoger.
Zoals we taken en werkzaamheden inplannen om problemen te voorkomen, zo zouden we ook preventief geestelijk onderhoud moeten plannen om te voorkomen dat de ‘machinekamer’ tot stilstand komt. Summit Coaching biedt ondernemers die mogelijkheid. In een bondige presentatie informeer ik alle medewerkers over wat overspanning en burn-out is, wat de bijbehorende symptomen zijn en wat je kunt doen om beide te voorkomen. Als je weet dat de jaarlijkse landelijke kosten van burn-out geraamd worden op 1,8 miljard euro (!) en een fikse burn-out gemiddeld tot 242 dagen verzuim leidt, is de vraag waarom je niet iets gaat plannen om je belangrijkste kapitaal, namelijk de mensen die je bedrijf maken tot wat het is, optimaal te laten functioneren.
Column voor Business in Barneveld nr. 4 van 2017