Onder het kopje ‘Lifestyle’ heb ik in de laatste periode veel artikelen gelezen die gaan over het welzijn van Nederlanders. Het feit dat Nu.nl een kopje heeft dat ‘Lifestyle’ heet is ook opvallend. Ze hebben dat op 1 juni 2015 geïntroduceerd, daarvoor ging het onderwerp ‘Lifestyle’ voornamelijk over mode.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven en werken in Nederland door onder andere TNO en CBS.
Wat uit onderstaande artikelen blijkt, is dat het aantal mensen met overspannings- of burn-out klachten al een aantal jaren op rij toeneemt. De economische crisis en bijvoorbeeld de verandering van rolpatronen in gezinnen van eenverdiener naar tweeverdieners, heeft hier naar alle waarschijnlijkheid een rol in.
Wat mij opvalt is dat er blijkbaar veel mensen zijn die het lastig vinden om hun grenzen te bepalen en dit daarna ook kenbaar te maken. Het gevolg kan zijn dat je jezelf verliest in de massa van acties en verantwoordelijkheden. Afstand nemen en jezelf realiseren wat de oorzaak is van de ‘chaos’ is dan ontzettend lastig, maar wel nodig om overzicht te behouden en je verantwoordelijkheden te kunnen prioriteren.
Hieronder een samenvatting per artikel, met daarbij de link voor als je het hele artikel wilt lezen:
Ruim een miljoen Nederlanders was in 2014 depressief. Dit gaat over ruim 8% van de totale Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder. Vrouwen blijken vaker depressief dan mannen. Bij mensen met enkel basisonderwijs is het aantal mensen met depressiviteit 5 keer hoger dan bij mensen met minimaal een HBO-diploma.
http://nu.nl/gezondheid/4202100/ruim-miljoen-nederlanders-waren-in-2014-depressief.html
Uit onderzoek van TNO blijkt dat vooral bij managers de werkdruk hoog is. Managers die in de branches als commerciele dienstverlening, productie, horeca en detailhandel werken moeten vooral erg snel, hard en veel werken.
Naast de groep managers ervaren ook directeuren, juristen, vertegenwoordigers en inkopers een bovengemiddelde werkdruk.
http://nu.nl/werk-en-prive/4168582/vooral-managers-vinden-werkdruk-hoog.html
Mensen die werken in het onderwijs, hebben helaas de meeste kans op een burn-out. Een op de vijf medewerkers in het onderwijs heeft in 2014 met dergelijke klachten te maken gehad. Die klachten omvatten gevoelens als regelmatig emotioneel uitgeput en zijn moe bij het opstaan of bij de gedachte aan werk. Dit heeft onder andere te maken met een hoge werklast en emotionele betrokkenheid (bij de leerlingen).
http://nu.nl/economie/4165690/onderwijs-telt-relatief-meeste-werknemers-met-burn-outklachten.html
Het aantal medewerkers die last heeft van werkstress is in een jaar tijd opgelopen van 1 op 8, naar 1 op 7. Dit komt naar voren uit een onderzoek van TNO en het CBS.
Een mogelijke oorzaak is de aantrekkende economie. De hoeveelheid ‘extra’ werk komt bij de mensen te liggen die de periode van de economische crisis hebben gewerkt. In die periode hebben mensen zich minder vaak ziek gemeld, uit angst om hun baan te verliezen.
http://nu.nl/werk-en-prive/4162768/meer-mensen-hebben-last-van-werkstress.html
Na de crisis is het aantal mensen met een burn-out enorm toegenomen. In 2014 had 19% van de verzuimklachten nog te maken met psychische klachten. In 2015 is dat opgelopen tot 31%. Het lijkt er op dat veel mensen lang op hun tenen hebben moeten lopen.
De GGD heeft eerder in 2015 al een noodsignaal afgegeven, omdat er in 2015 voor het eerst meer mensen arbeidsongeschikt raakten door psychische klachten dan door lichamelijke problemen.
http://nu.nl/werk-en-prive/4145737/aantal-burn-outs-flink-toegenomen-crisis.html
De helft van de werknemers wil meer actie tegen werkstress. Dat is de conclusie van een onderzoek gedaan door Zilveren Kruis.
Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan het gevoel te hebben tegen een burn-out aan te lopen.
http://nu.nl/werk-en-prive/4144219/helft-werknemers-wil-meer-actie-werkstress.html